Gratis verzending vanaf 70 €

WELK EFFECT HEEFT BOUILLON? HET IMMUUNSYSTEEM EN AUTO-IMMUUNZIEKTEN.

We weten dat een gezonde bouillon een nuttig huishoudelijk middel is – en terecht. Botbouillon versterkt het immuunsysteem, bevordert de darmgezondheid en levert belangrijke voedingsstoffen voor botten, gewrichten en huid. Maar wat maakt botbouillon zo voedzaam? Een rijke, gezonde bouillon uit botten bevat een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en eiwitten en kan daardoor zijn positieve werking in het lichaam ontplooien. En hoe helpt bouillon bij verkoudheid, immunodeficiëntie of auto-immuunziekten? Lees hier meer:

 

  1. Bouillon voor verkoudheden
  2. Bouillon voor het immuunsysteem en de darmgezondheid
  3. Bouillon voor auto-immuunziekten
  4. Bouillon voor gewrichtsaandoeningen

 

 

1. bouillon voor verkoudheden

Je herinnert het je waarschijnlijk nog uit je jeugd: toen je een verkoudheid ving, kookte oma een lekkere dampende kippensoep. Ook al is dit een oud huismiddel, het effect ervan is geenszins humbug. De resultaten van een studie gepubliceerd in Chest magazine ondersteunen het medische effect van kippensoep. De studie toont aan dat de consumptie van kippensoep tijdens een luchtweginfectie de beweging van neutrofielen beperkt. Neutrofielen zijn de witte bloedcellen die door het immuunsysteem vrijkomen bij koude symptomen en griepachtige infecties. Tegelijkertijd veroorzaken ze echter ook ontstekingsprocessen in het lichaam. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe kippensoep precies werkt en welke componenten verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de ziektesymptomen. Het is echter waarschijnlijk de wisselwerking tussen de verschillende voedingsstoffen in een goed gekookte kippensoep. Het is een feit: een hete bouillon voor verkoudheid versterkt, versterkt, verwarmt, voedt, levert vocht en bevochtigt dus ook de luchtwegen. Een warme bouillon voor verkoudheid is ook zeer goed voor keelpijn.

Zo werken de ingrediënten van een gezonde bouillon:

De verschillende aminozuren in een goed gekookte bouillon met collageen spelen hierbij zeker een centrale rol. Een daarvan is cysteïne, dat de slijmvliezen doet opzwellen en een mucolytische werking heeft. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om uit de longen te hoesten. Een ander aminozuur is glutamine, dat de proliferatie van immuuncellen bevordert – de cellen die verantwoordelijk zijn voor een sterk immuunsysteem.

Trouwens, er is de dipetide carnosine. Carnosine kan het immuunsysteem helpen om griepinfecties in een vroeg stadium af te wenden.

Als u zowel kraakbeen als bot toevoegt, kunt u de immuunstimulerende eigenschappen van uw soep verhogen. Dit komt omdat kraakbeen het immuunsysteem versterkt wanneer dat nodig is, omdat het het vermogen van witte bloedcellen om ongewenste virussen en bacteriën te doden vergroot. Een bouillon kan je dus helpen om snel weer op de been te komen als je verkouden bent.

Daarom: Het is het beste om de hele dag soep te lepelen als je ziek bent. U kunt bijvoorbeeld enkele liters voorkoken en in dit geval invriezen. Tips hierover vindt u in het artikel Duurzaamheid en opslag van bouillon.

 

 

2. bouillon voor het immuunsysteem & de darmgezondheid

De sterkte van het immuunsysteem hangt af van de gezondheid van de darmen. Immers, 80 % van de afweercellen bevinden zich in dit orgaan. Botbouillon bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de darm en een gereguleerde vertering. En tegelijkertijd profiteert het hele lichaam hiervan, want een gezonde darm versterkt het immuunsysteem. Een gezonde bouillon is een ontstekingsremmende voeding die het lichaam ondersteunt en kan helpen ernstige ziekten te voorkomen of de symptomen ervan te verlichten door het hoge gehalte aan voedingsstoffen.

Zo werken de ingrediënten van een gezonde bouillon:

Botbouillon kan dus een ondersteunende werking hebben tegen tal van ziekten in de darm. Vooral het Leaky Gut Syndroom veroorzaakt problemen voor veel mensen. Lekkende darm is een barrièrestoornis in de dunne darm – kleine gaatjes komen voor in de darmwand. Als gevolg daarvan komen kleine deeltjes van het verteerde voedsel in de bloedbaan terecht die hier niet thuishoren. Het immuunsysteem ontdekt ze, valt ze aan en activeert een immuunreactie. Tegelijkertijd ontwikkelt zich echter een ontsteking. In het ergste geval bevordert de Lekke Darm zelfs auto-immuunziekten. Deze kleine gaatjes in de darm zijn ook een oorzaak van allergieën, intoleranties, hoge bloeddruk en type 2 diabetes.

Een consequente verandering in de voeding speelt een centrale rol bij de behandeling van het Lekker Darm Syndroom. Botbouillon is een heilzame voeding om de darmgezondheid te bevorderen en zo ook het immuunsysteem te ondersteunen. Een gezonde bouillon is rijk aan collageen/gelatine, dat bestaat uit de aminozuren proline en glutamine. Ze helpen de gaten in de darmwand te repareren en zorgen ervoor dat de darmwand goed functioneert. Meer details over Leaky Gut kunt u vinden in het artikel “Welke effecten heeft bouillon? – gastro-intestinale gezondheid.

 

3. bouillon voor auto-immuunziekten

Autoimmuunziekten zijn chronische ontstekingsziekten. De afweercellen zijn verkeerd gericht en vallen de lichaamseigen cellen aan. In Duitsland worden naar schatting tien tot 15 miljoen mensen getroffen. Autoimmuunziekten manifesteren zich op verschillende manieren in het lichaam, afhankelijk van het getroffen weefsel.

Zoals gezien: Sommige auto-immuunproblemen beginnen in de darm en patiënten hebben bijna altijd last van een beschadigde darm. Bij auto-immuunziekten zoals wolfszweer erythematosus of reumatoïde artritis worden ook de gewrichten en het kraakbeen aangetast.

Zo werken de ingrediënten van een gezonde bouillon:

Een goede bouillon gekookt uit grazende dierlijke botten is rijk aan omega-3 vetzuren, collageen en glycosaminoglycanen. Deze voedingsstoffen helpen bij het aanpakken van de hoofdoorzaken van bovengenoemde problemen. Een voedzame botbouillon helpt het lichaam om darmklachten op te lossen, het immuunsysteem te kalmeren en de pijn te verlichten. Laten we de ingrediënten in detail bekijken:

 

collageen

Autoimmuunziekten gaan gepaard met weefselverlies. De reumatoïde artritis is bijzonder slecht omdat het collageenweefsel in de gewrichten verdwijnt. Maar het lichaam moet ook weefsel opbouwen in alle andere auto-immuunprocessen. En dit is precies waar een gezonde bouillon van bot helpt, want de aminozuren uit gelatine komen precies overeen met de aminozuren die het lichaam nu nodig heeft. De aminozuren uit bouillon zijn bijzonder goed resorbeerbaar voor het lichaam en het kan beginnen met de reconstructie.

 

glutamine

Een gezonde botbouillon is bijzonder rijk aan glutamine. Glutamine wordt gevonden in de gevormde gelatine. Het is een niet-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam ze zelf kan maken. Bij dysbiose (het onevenwicht van verschillende bacteriën) en andere darmaandoeningen kan de opname van glutamine echter sterk worden verminderd. Onder deze omstandigheden moeten we het lichaam voorzien van glutamine via de voeding.

Glutamine, samen met andere aminozuren, helpt bij de vorming van glutathion – een belangrijke antioxidant die het lichaam helpt zware metalen te ontgiften. Dit is zinvol in het geval van een auto-immuunziekte, omdat zware metalen worden besproken als een van de triggers of versterkers van auto-immuunziekten. Tegelijkertijd breekt het hormonen af en is het verantwoordelijk voor de regeneratie van chronische ontstekingsziekten. Bovendien kan glutamine – zoals reeds gezien – helpen om de darm te regenereren door de darmvlokken weer op te bouwen en het darmslijmvlies te voeden. Dit is vooral belangrijk in het geval van coeliakie.
 

glycine

Glycine scoort bijzonder hoog voor zijn zeer ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan dus een positief effect hebben op chronische ontstekingsziekten, waaronder auto-immuunziekten.

Zelfs als de stikstofbelasting te hoog is, ondersteunt glycine het lichaam bij de ontgifting en helpt het bij de opbouw van weefsel. Net als glutamine is het een bestanddeel van gluthation en bevordert het dus de ontgifting van zware metalen. Glycine is het meest voorkomende aminozuur in collageen en zit daarom in een rijke botbouillon.

 

fosfatidylserine

Talrijke auto-immuunziekten worden geassocieerd met een aandoening van de bijnier. Het cortisolniveau wordt hierdoor vaak verhoogd. Cortisol is een endogeen hormoon dat betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen en dat in toenemende mate vrijkomt bij stress – in de volksmond wordt het ook wel “stresshormoon” genoemd. Een van de stoffen die kan helpen om het cortisolgehalte te verlagen is fosfatidylserine. Fosfatidylserine wordt echter verkregen uit soja en is erg duur.

Maar er is nog een andere manier: fosfatidylserine zit ook volop in het beenmerg en de hersenen. Maar waarschijnlijk willen maar heel weinig mensen in Midden-Europa een stukje hersenen eten of direct uit het bot zuigen. Daarom is een gezonde bouillon uit het beenmerg bijzonder geschikt voor de opname van fosfatidylserine. Mark dumplings zijn ook een echte delicatesse en kunnen als speciale aanvulling op het menu worden genomen.

 

Wilt u meer weten en een algemeen overzicht krijgen over het onderwerp bouillon? Klik hier om het artikel te lezen: BRÜHE – ALLES WAT MAN KNOWS SHOULD BE

 

 

Quellen:

Bone Broth Breakthrough – Dr. Josh Axe

Brodo – Marco Canora

https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)37721-7/fulltext

https://www.autoimmunhilfe.de/ratgeber/die-wunder-der-bruehe-5-gute-gruende-bei-autoimmunerkrankungen-hausgemachte-bruehe-zu-essen/

https://autoimmunportal.de/knochenbruehe/#knochenbruehe-bei-autoimmunerkrankungen

https://www.jutta-bruhn.de/mit-bruehe-gegen-das-leaky-gut-syndrom/

 

#omaslieveling op Instagram

Post je foto's op Instagram met de link @bonebrox.
Met een beetje geluk kun je een code voor 10 % korting winnen en krijg je een prominente plaats in onze Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-19T11:40:45+02:00