Gratis verzending vanaf 70 €

WELK EFFECT HEEFT BOUILLON? – GASTRO-INTESTINALE GEZONDHEID VAN HET MAAG-DARMKANAAL

De darm zit voortdurend in het kruisvuur van toxines en ziekteverwekkers. Tegelijkertijd moet hij echter ook werken en voedingsstoffen uit zijn voedsel opnemen. Dus hij is vaak getroffen: De moderne manier van leven leidt vaak tot darmklachten zoals verstopping, winderigheid, winderigheid, diarree of het prikkelbare darmsyndroom. Dit is problematisch voor het hele lichaam, omdat 80% van de afweercellen zich in de darm bevinden. Een gezonde bouillon kan een verzachtende werking hebben die het hele lichaam ten goede komt. Bouillon is een anti-inflammatoire voeding, die door zijn vele goede eigenschappen ernstige ziekten kan helpen voorkomen. Het drinken van een gezonde bouillon voor bijvoorbeeld diarree zorgt voor de dringend benodigde vloeistoffen en mineralen.

 

Lees meer in dit artikel:

  1. Gezonde bouillon voor het Lekker Darm Syndroom
  2. Gezonde bouillon voor prikkelbare darm syndroom (RDS)
  3. Gezonde bouillon voor coeliakie
  4. Gezonde bouillon voor dunne darm miskolonisatie (DDFB)
  5. Gezonde bouillon voor maagklachten

 

1. gezonde bouillon voor het Lekker Darm Syndroom

Meer en meer studies suggereren dat darmproblemen de belangrijkste oorzaak zijn van auto-immuun- en andere ziekten. Veel mensen worden bijvoorbeeld getroffen door het Leaky Gut Syndroom zonder het te weten. Dit syndroom beschrijft een doorlaatbare darmwand en wordt door veel voedingsdeskundigen beschouwd als de oorzaak van talrijke chronische ontstekingsziekten. De darm is de zetel van ons immuunsysteem – 80% van alle afweercellen bevinden zich immers in de darm. Onjuiste voeding, alcohol, antibiotica en infecties kunnen de darmwand beschadigen, waardoor deze “vol gaten” kan komen te zitten. Als de darmwand te doorlaatbaar is, kunnen giftige stoffen en bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Het immuunsysteem valt deze deeltjes aan om ze uit het lichaam te verwijderen. Dus het lichaam activeert een immuunreactie. Hoewel dit verondersteld wordt het lichaam te beschermen, veroorzaakt elke immuunrespons een ontsteking. Aan de andere kant worden ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen vaak gebruikt, maar ze hebben soms ernstige bijwerkingen. In combinatie met alcohol kunnen ze de darmwand nog meer vernietigen en de Lekke Darm wordt erger.

De mogelijke symptomen van het Leaky Gut Syndrome zijn seizoensgebonden allergieën, nieuwe overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, huidproblemen (eczeem, acne of gordelroos), maar ook darmklachten (pijn, opgeblazenheid of prikkelbare darm syndroom) en angststoornissen en depressie. Maar alleen een Leaky Gut test kan uitwijzen of je aan het syndroom lijdt. De zonulinetest is de meest zinvolle test.

Om de Lekke Darm tegen te gaan, is het raadzaam om uw dieet aan te passen. Granen, gluten, zuivelproducten, geraffineerde suiker, industrieel verwerkte en genetisch gemodificeerde levensmiddelen moeten uit de voeding worden verwijderd. Een dieet volgens de Paleo richtlijnen is rijk aan voedingsstoffen en nuttig in het geval van het Lekker Darm Syndroom: Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, groenten, eieren, fruit, noten, kruiden en – bottenbouillon moeten vooral op tafel liggen. Omdat botbouillon een licht verteerbaar voedsel is en het kalmeert het spijsverteringskanaal.

Botbouillon bevat ook veel belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium, maar ook collageen en gelatine, die helpen om het darmslijmvlies te herstellen. Collageen en gelatine ondersteunen de regeneratie van het darmslijmvlies en verzegelen het als het ware. Collageen heeft een soort lijmeffect en werkt als een reparatieset in de darm. Als bestanddeel van gelatine bevat botbouillon ook het niet-essentiële aminozuur glutamine. Dit helpt om de darmwand te beschermen en te versterken tegen toekomstige schade, waardoor de belangrijkste oorzaak van het Lekkage Darm Syndroom wordt geëlimineerd. Hierdoor kan het hele spijsverteringsstelsel beter functioneren en de voedingsstoffen beter uit de voeding opnemen. Naast collageen bevat de botbouillon ook hyaluronzuur, dat de regeneratie van de darmen ondersteunt. Bovendien is een botbouillon van grazende dieren rijk aan ontstekingsremmende omega-3-vetzuren, die de behoefte aan ontstekingsremmende geneesmiddelen kunnen verminderen. Bovendien moet de darmflora worden versterkt. Let op: Professioneel voedingsadvies is altijd raadzaam bij het Lekker Darm Syndroom.

 

2. gezonde bouillon voor prikkelbare darm syndroom (RDS)

De prikkelbare darmwerking is verstoord. De symptomen van de prikkelbare darm zijn vergelijkbaar met die van de kleine darm miskolonisatie, maar verschillen in oorzaken en risicofactoren. Diarree, constipatie, winderigheid en ernstige buikpijn behoren tot de meest voorkomende symptomen van RDS. De symptomen verergeren vaak met stress. Het is uiterst moeilijk voor de getroffenen om een normaal leven te leiden, omdat de ziekte steeds opnieuw uitbreekt en de symptomen meestal ernstig zijn.

De oorzaak van RDS is niet bekend. Maar er zijn tal van hypothesen. Enerzijds vermoedt men dat bij het prikkelbare darmsyndroom de natuurlijke darmbeweging verstoord is. Dit betekent dat de bewegingen om het verteerde voedsel te vervoeren niet optimaal zijn. Aan de andere kant kan een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies ook prikkelbare darmklachten veroorzaken. Een verhoogde immuunactiviteit in het darmslijmvlies kan ook de oorzaak zijn. Bovendien hebben mensen die ernstige gastro-intestinale infecties hebben gehad, zes keer zoveel kans om getroffen te worden. Een verstoorde darmflora of een verstoorde serotonine balans kan ook bijdragen aan het prikkelbare darmsyndroom. Bovendien verergeren de RDS-symptomen vaak onder psychologische stress. Stress kan dus als trigger en versterker van het syndroom fungeren. Vrouwen krijgen de ziekte twee tot drie keer zo vaak dan mannen.

Bij de diagnose van het prikkelbare darmsyndroom is er altijd een individueel behandelconcept met medicatie, kruidengeneesmiddelen, homeopathie, probiotica, stressreductie en een verandering in de voeding. De meest voorkomende maatregelen tegen RDS zijn de toediening van laxeermiddelen en medicijnen, evenals meditatie en psychotherapie. Een verandering in de voeding kan de symptomen verlichten en het welzijn verhogen. Getroffenen moeten alles vermijden wat de darmen te zwaar belast. Met name het FODMAP-dieet (afkorting voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen) is ideaal voor RDS-patiënten: het doet het zonder gefermenteerde koolhydraten, suikerhoudende zuivelproducten en fermenteerbare voedingsmiddelen. In plaats daarvan worden ze bij voorkeur vervangen door zelf bereide, eenvoudige en natuurlijke maaltijden die een goed functionerende gastro-intestinale gezondheid ondersteunen. Botbouillon is een licht verteerbaar voedsel dat het lichaam ondersteunt en de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom helpt verlichten. Het enige wat belangrijk is, is het bereiken van een hoogwaardige bouillon. Meer hierover leest u in het artikel Kwaliteit: Wat is de beste bouillon?

 

3. gezonde bouillon voor coeliakie

De ziekte van de buikholte is een auto-immuunziekte die de dunne darm aantast. Het lichaam reageert negatief op het gluteneiwit gliadine, dat zich in alle glutenhoudende granen bevindt, door de vorming van antilichamen. Het verschil met tarwe-allergie is dat coeliakie optreedt met een ander mechanisme van het immuunsysteem. Een tarwe-allergie beschadigt niet alleen de darmen, maar veroorzaakt ook een algemene immuunrespons in het lichaam. Als je gluten eet als je coeliakie hebt, beschadig je de darmen. Omdat het immuunsysteem het weefsel van de dunne darm aantast. De villi zijn beschadigd en de opname van voedingsstoffen is verstoord of in het ergste geval zelfs volledig verlamd. Bovendien hebben de getroffenen een verhoogd risico om ook door andere auto-immuunziekten te worden getroffen, aangezien het immuunsysteem verzwakt is door coeliakie. Bovendien bevorderen de niet-functionerende darm en het daaruit voortvloeiende tekort aan voedingsstoffen de schade in andere organen.

Het is daarom moeilijk of onmogelijk voor de getroffenen om mineralen en voedingsstoffen en vetoplosbare vitaminen op te nemen. De symptomen van de ziekte zijn vooral duidelijk zichtbaar in het spijsverteringskanaal: ernstige buikkrampen, winderigheid, chronische diarree en mondzweren behoren tot de mogelijke symptomen. Ook gewichtsverlies, uitputting, bloedarmoede, maar ook osteoporose en osteopenie (verminderde botdichtheid) kunnen het gevolg zijn van coeliakie. De ziekte kan ook leiden tot lactose-intolerantie. Als de cellen van de dunne darm worden vernietigd, kunnen ze geen lactase produceren.

Als coeliakie onopgemerkt blijft, lijden de getroffenen meestal jarenlang onder de coeliakie. Helaas is er geen genezing of medische behandeling voor de ziekte. Maar een verstandige verandering in de voeding kan helpen en is het enige wat mensen die er last van hebben, kunnen doen.

Er is een erfelijke aanleg voor coeliakie. Getroffenen moeten hun hele leven lang absoluut glutenvrij eten. Coeliakie kan ook acute reacties veroorzaken op levensmiddelen die slechts minieme glutensporen bevatten (zoals worstjes, kant-en-klare sauzen en andere bereide levensmiddelen). Een gezonde bouillon helpt om de beschadigde darmwand te herstellen. Net als bij het Leaky Gut Syndrome is glutamine uit gelatine hiervoor verantwoordelijk – een belangrijk aminozuur voor het herstel en de versterking van darmvlokken. Dit maakt een betere opname van voedingsstoffen mogelijk. Botbouillon kan helpen de ontsteking die de ziekte in de dunne darm veroorzaakt te verlichten. De inname van bouillon voor bijvoorbeeld diarree is een zachte manier om belangrijke voedingsstoffen op te nemen.
 

4. gezonde bouillon voor dunne darm miskolonisatie (DDFB)

De diagnose van malocclusie van de dunne darm is moeilijk te stellen. De symptomen komen ook voor bij veel andere spijsverteringsstoornissen: Winderigheid, buikpijn, constipatie of diarree kunnen wijzen op DDFB. Het komt voor wanneer het normale bacteriële evenwicht in de dunne darm wordt verstoord.

Het maagdarmkanaal moet worden voorgesteld als een systeem van spieren die samenwerken om de voedselpap naar de dikke darm te transporteren. In een gezonde dunne darm zijn er bacteriën – maar hun aantal moet veel kleiner zijn dan in de dikke darm. Bovendien leven er meestal andere bacteriestammen in de dikke darm dan in de dunne darm. Als er een DDFB aanwezig is, zijn de spieren die verantwoordelijk zijn voor het transport van voedsel door het spijsverteringskanaal verzwakt of zelfs verlamd. Aangenomen wordt dat de ileocecale flap tussen de dunne en dikke darm, die slechts in één richting geopend mag worden, niet “strak” is. Het gevolg is dat bacteriën van de dikke darm naar de dunne darm migreren en zich daar kunnen vermenigvuldigen door het voedselpuin. Dit is problematisch voor de dunne darm, die weinig bacteriën bevat.

Zoals reeds vermeld, zijn de symptomen voor een DDFB vaak dubbelzinnig. Als de ziekte te lang onopgemerkt blijft, kan het lichaam niet meer voldoende vitaminen en mineralen opnemen. Ook al is de diagnose niet zo eenvoudig, de waterstofademtest, die de hoeveelheid kooldioxide, waterstof en methaan in de adem van een patiënt meet, kan helpen. Als deze verhouding verstoord is, wijst de test op een DDFB. Vraag uw arts of u denkt dat u lijdt aan een dunne darm malocclusie.

Als de diagnose eenmaal is gesteld, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Een daarvan is antibiotica, maar helaas is het effect ervan niet blijvend. De kans op een terugval wordt snel verminderd door een consequente verandering in de voeding. Dit creëert een gezonde nieuwe omgeving in het maagdarmkanaal. Moeilijk verteerbare voedingsmiddelen moeten DDFB-patiënten uit hun dieet verwijderen, net als voeding en voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte. Bovenal kan een gezonde botbouillon zeer gunstig zijn voor DDFB-patiënten. Zoals u ziet, heeft het een ontstekingsremmende werking dankzij de omega-3-vetzuren – voor zover het gekookt wordt uit beenderen van grazende dieren die op de juiste manier gevoederd worden – en het hoge collageengehalte draagt bij aan de regeneratie van het darmslijmvlies. Het drinken van bouillon met bijvoorbeeld diarree heeft een positief effect op je spijsvertering.

De gelatine in een rijke botbouillon ondersteunt ook de groei van goede darmbacteriën en bevordert een gezond microbioom (darmflora).
 

5. gezonde bouillon voor maagklachten

Daarnaast is bouillon geschikt als licht verteerbaar, licht dieet bij maagpijn, maagkrampen, maagzuur, maagzweren of gastritis. Met name glycine, een belangrijk bestanddeel van collageen, heeft een beschermende werking op de maag en darmen en zit in een goede botbouillon die veel gelatine heeft gevormd. Glycine bestaat voor een derde uit collageen.

Glycine is een glucogeen aminozuur. “Glucogeen” betekent “suiker producerend.” Glycine bevordert de vetvertering door de galproductie in de lever te stimuleren. Vanwege deze eigenschappen wordt glycine vaak aangetroffen in vrij verkrijgbare zuurremmers. Artsen adviseren glycine voor gastro-intestinale aandoeningen en reflux. Het woord reflux beschrijft de reflux van maagzuur in de slokdarm, d.w.z. maagzuur. Typische tekenen zijn vaak zure boeren en brandende pijn achter het borstbeen. Zo kan de gelatine in een botbouillon helpen om het vervelende lijden te verlichten en zelfs te voorkomen.

Fastfood en kant-en-klaarmaaltijden maken ons dagelijks leven weliswaar comfortabeler, maar we betalen er een prijs voor: Gebrek aan voedingsstoffen, overgewicht en talrijke ziekten worden door een dergelijk dieet bevorderd. Als we terugkeren naar de wortels van de menselijke voeding, kunnen we onze manier van leven positief veranderen en onze gezondheid bevorderen. Een gezonde bouillon die je regelmatig toevoegt aan je dieet is zo’n voeding. Bouillon voor bijvoorbeeld diarree kan je helpen om snel weer op de been te komen. Lees meer over het nutriëntengehalte in het artikel Ingrediënten: Wat zit er in de bouillon?

 

 

Wilt u meer weten en een algemeen overzicht krijgen over het onderwerp bouillon? Klik hier om het artikel te lezen : BRÜHE – ALLES WAT MAN KNOWS SHOULD BE

 

 

 

Bronnen:

Superfood Knochenbrühe – Ariane Resnick

Brodo – Marco Canora

https://bonebrox.com/knochenbruehe-fuer-gesundheit-und-wohlbefinden/

https://jarmino.de/blog/knochenbruehe-leaky-gut-syndrom/

https://www.netdoktor.de/krankheiten/reizdarm/

 

#omaslieveling op Instagram

Post je foto's op Instagram met de link @bonebrox.
Met een beetje geluk kun je een code voor 10 % korting winnen en krijg je een prominente plaats in onze Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-19T11:41:08+02:00