Gratis verzending vanaf 70 €

WAT VOOR EFFECT HEEFT BOUILLON? – GEWRICHTEN

Onze voorouders wisten het al: eeuwenoude volksgeneeskunde gebruikte soepen van gekookte botten en kraakbeen om gewrichtspijn te behandelen. Gewrichtsklachten kunnen zeer onaangenaam zijn voor de getroffenen en kunnen hun levenskwaliteit enorm verminderen, maar hebben ook verstrekkende gevolgen voor hun gezondheid. Een gezonde bouillon op basis van botten is een ontstekingsremmende voeding die het lichaam voorziet van waardevolle voedingsstoffen – en die ook kan helpen bij klachten veroorzaakt door gewrichtsproblemen. Een botbouillon bevat onder andere chondroïtinesulfaat en glucosamine – verbindingen die als dure voedingssupplementen voor gewrichtspijn worden verkocht. Het drinken van een bouillon voor artrose of artritis kan daarom nuttig zijn.

 

Lees meer in dit artikel:

 

  1. Onze gewrichten
  2. artrose
  3. artritis
  4. bevat gezonde bouillon voor de gewrichten: collagen
  5. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: Aminozuren in collageen
  6. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: glycosaminoglycanen
  7. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: Geconjugeerd linolzuur en omega-3-vetzuren

 

 

1. onze gewrichten

In een gezond kraakbeen ziet het er ongeveer zo uit: Een gewrichtskraakbeen bestaat voornamelijk uit een kader van collageenvezels, proteoglycanen en water. Collageen en proteoglycanen vormen samen een netwerk. Proteoglycanen zijn complexe macromoleculen die bestaan uit een overheersend deel koolhydraten en een klein deel eiwitten. Dit net maakt de verbinding flexibel en dient als schokdemper.

Gewrichtskraakbeen is daarom een speciaal soort bindweefsel en helpt het lichaam om schokken te absorberen. Als het kraakbeen gewond of ziek is, kan dit ernstige gevolgen hebben. Naarmate we ouder worden, dragen onze gewrichten meer en meer en wordt ons lichaam minder flexibel. Ons kraakbeen wordt steeds minder tijdens het verouderingsproces – ook afhankelijk van de mate van stress. Gewrichtskraakbeen vernieuwt zichzelf niet echt op volwassen leeftijd. Miljoenen mensen in Duitsland lijden aan artrose. De gevolgen van de ziekte zijn stijfheid, beperkte mobiliteit en pijn. Gewrichtspijn kan ook ontstaan door gewrichtsontsteking (artritis en reumatoïde artritis).

2. artrose

In tegenstelling tot artrose, wordt artritis gekenmerkt door typische ontstekingssymptomen. Het gewricht voelt gezwollen en warm aan, het doet pijn en heeft een beperkte mobiliteit. Bij een gerichte behandeling nemen de symptomen echter meestal weer af. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische artritis. De meest voorkomende oorzaken zijn bacteriële of virale infecties, stofwisselingsziekten en artrose.

Ook met een artritis bouillon biedt zich aan op het dagmenu. Een goede bouillon gekookt uit de beenderen van weekdieren bevat veel omega-3 en heeft een ontstekingsremmende werking.

 

4. bevat gezonde bouillon voor de gewrichten: collageen

Collageen is het belangrijkste eiwit in alle bindweefsels in het lichaam – vooral in de gewrichten. Maar hoe kan collageen de getroffenen helpen?

De botvoorraad is een uitstekende bron van collageen. Dit komt doordat het eiwit zich in de gekookte botten, het beenmerg, de huid en het kraakbeen bevindt. Als een bouillon lange tijd gekookt wordt – ongeveer 18 uur – gaan het collageen en andere waardevolle voedingsstoffen in de bouillon. Deze worden dan zeer gemakkelijk door het lichaam geresorbeerd. Wanneer zo’n gezonde bouillon afkoelt, gaat het uit van een geleiachtige consistentie als gelatine die zich heeft gevormd.

Collageen werkt als een kussen in de gewrichten zodat ze niet hard tegen elkaar aan wrijven. Bovendien geeft de gelatine ons lichaam de bouwstenen die we nodig hebben om sterke botten te behouden en verouderende gewrichten te verlichten. Daarnaast is collageen een belangrijk onderdeel van de matrix in de gewrichtsstructuren, die ook het gewrichtskraakbeen bevat. Daarom zijn collageenpeptiden waarschijnlijk ook nuttig bij artritisziekten, omdat ze kunnen helpen bij het herstel van het weefsel dat door de ontsteking is vernietigd.

Al in 1993 toonde een klinische studie aan dat de inname van collageen type II de symptomen van ernstige reumatoïde artritis kan verbeteren. Patiënten ontvingen 0,1 mg kippencollageen type II gedurende een maand en 0,5 mg gedurende nog eens twee maanden. Bij de controlegroep zonder collageen was er een significant verschil in de controlegroep, bijvoorbeeld met betrekking tot het aantal gezwollen gewrichten, ochtendstijfheid of grijpkracht (Trentham 1993). Deze resultaten werden bevestigd in een andere klinische studie in 2008 met 0,1 mg collageen type II per dag gedurende 24 weken (Wei 2009). Volgens deze studies is de toediening van collageen type II van kip een effectieve, effectloze methode om ontstekingsprocessen in gewrichten bij reumatoïde artritis te verminderen en de symptomen aanzienlijk te verbeteren. Aangenomen wordt dat collageenopname blokkeert en autoreactiverende afweercellen inactiveert, aangezien collageen een centraal bestanddeel van de gewrichten is. Het agressief reagerende immuunsysteem wordt van buitenaf afgeleid door de toediening van collageen. Een goede kippenbouillon bevat ook collageen van het type II en kan daarom, indien regelmatig ingenomen, een aangename en effectieve bijdrage leveren aan het verminderen van ontstekingen bij reumatoïde artritis en het verlichten van de symptomen.

Inspiratie voor heerlijke kippenbouillonrecepten vind je in het artikel The Best Recipe Ideas with Broth.

5. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: Aminozuren in collageen

Collageen bestaat uit de drie aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Als er een tekort aan glycine of proline is, is de eerste stap om de vorming en het herstel van collageen te stoppen. Als het tekort niet wordt verholpen, begint de afbraak van collageen.

 

glycine

Zoals gezien: Een belangrijk bestanddeel van collageen is het aminozuur glycine. Het heeft een ontstekingsremmende werking. Studies hebben aangetoond dat glycine gewrichtsontsteking kan verminderen. Glycine werkt als een zeer goede immunomodulator. Immunomodulatoren zijn endogene of exogene stoffen die de reactie van het immuunsysteem veranderen. Glycine onderdrukt ontstekingen in deze functie en kan daarom nuttig zijn bij artritis.

Van alle aminozuren heeft glycine de kleinste grootte. Glycine wordt in elke lichaamscel gevonden. Het bevordert de wondgenezing en draagt bij tot de vorming van spierweefsel. Aangezien het een niet-essentieel aminozuur is, kan het lichaam het zelf produceren. Er zijn echter gevallen waarin het lichaam slechts in beperkte mate in staat is om dit te doen: in het geval van ziekten, infecties of zwangerschap kunnen we niet voldoende glycine produceren. Dan moeten we het aminozuur via voedsel voeden.

voorloper

Proline zit ook volop in het collageen van een botbouillon. Proline is essentieel voor de vorming van collageen en kraakbeen. Het helpt om weefsel in de gewrichten en slagaders te regenereren. Als bestanddeel van collageen in het lichaam werkt polijn dus als een schokdemper tegen trillingen en fysieke druk.

 

6. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: glycosaminoglycanen

Daarnaast bevat een gezonde botbouillon natuurlijke glycosaminoglycanen (GAG). Het lichaam heeft dit nodig om nieuw bindweefsel te vormen. Een voorbeeld van GAG is hyaluronzuur, dat vaak wordt gebruikt bij de behandeling van renpaarden tegen artrose.

Een ander voorbeeld van GAG is chondroïtinesulfaat, waarvan bekend is dat het ook een verzachtend effect heeft op gewrichtspijn. Chondroïtine vormt de meerderheid van de glycosaminoglycanen in menselijk kraakbeen en speelt een essentiële rol in de structurele en functionele integriteit van de gewrichten.

Een voorloper van glycosaminoglycanen is glucosamine. Net als bij chondroïtinesulfaat is het een bekend gewrichtsvoedingssupplement dat de groei en het herstel van kraakbeen stimuleert. Eigenlijk is het lichaam in staat om genoeg GAG en glucosamine te produceren. Maar in geval van ziekte heeft het lichaam ondersteuning nodig. En de beste manier om het te geven is in de vorm van een voedzame, gezonde bouillon van botten.

 

 

7. Gezonde bouillon voor de gewrichten bevat: Geconjugeerd linolzuur en omega-3-vetzuren

Bovendien kan bouillon de gewrichtspijn verminderen omdat het rijk is aan geconjugeerd linolzuur (CLA). Het komt voornamelijk voor in vlees van grazende dieren en in zuivelproducten. Bij koeien, schapen en geiten wordt CLA bacterieel in de pens gevormd uit linolzuur. CLA wordt voornamelijk gebruikt voor gewichtsverlies omdat het helpt om de stofwisseling en vetstofwisseling te stimuleren. Het heeft ook een ontstekingsremmende werking.

Daarnaast zijn er de omega-3 vetzuren uit het beenmerg in een gezonde bouillon, gekookt uit de botten van grazende dieren. Omega-3 vetzuren zijn vooral belangrijk voor patiënten met artrose en artritis omdat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Omega-3-vetzuren verdringen het arachidonzuur uit het celmembraan. Hierdoor worden er minder ontstekingsvectoren gevormd. De ochtendstijfheid en gewrichtspijn kunnen afnemen, terwijl de mobiliteit kan verbeteren.

Zoals gezien, bevat een gezonde bouillon uit botten veel voedingsstoffen die een positief effect kunnen hebben op de symptomen van gewrichtsproblemen. Het drinken van een bouillon voor artrose of artritis is daarom gunstig tegen deze ziekten. De huishoudgeneesmiddelbouillon alleen kan natuurlijk geen wonderen verrichten. Voor de getroffenen is het net zo belangrijk dat ze voorzichtig in beweging blijven en dat ze niet te zwaar worden. Als er een evenwichtige voeding wordt toegevoegd die ontstekingsbevorderend voedsel vermijdt en ontstekingsremmend voedsel in de dagelijkse voeding opneemt, kunnen gewrichtsklachten mogelijk worden verlicht. In het artikel Kwaliteit: wat is de beste bouillon? U zult ontdekken waarom u altijd moet vertrouwen op een hoogwaardig product.

 

 

 

 

 

Bronnen:

Bone Broth Breakthrough – Dr. Josh Axe

Brodo – Marco Canora

2017_Razak_Brühe_Glycin_Review

https://www.n-tv.de/wissen/Gelenkknorpel-erneuert-sich-nicht-mehr-article18143546.html

https://www.tk.de/techniker/service/gesundheit-und-medizin/behandlungen-und-medizin/orthopaedische-erkrankungen/arthritis-wenn-gelenke-sich-entzuenden-2018092

https://autoimmunportal.de/rheumatoide-arthritis/

https://www.welt.de/print-wams/article145380/Kollagen-schuetzt-verletzten-Knorpel-im-Gelenk.html

Trentham, D.E., et al. 1993. Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis. Science 261(5129):1727-30

Wei, W., et al. 2009. A multicenter, double-blind, randomized, controlled phase III clinical trial of chicken type II collagen in rheumatoid arthritis. Arthritis Res Ther. 11(6): R180

 

 

#omaslieveling op Instagram

Post je foto's op Instagram met de link @bonebrox.
Met een beetje geluk kun je een code voor 10 % korting winnen en krijg je een prominente plaats in onze Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-19T11:40:12+02:00