Gratis verzending vanaf 70 €

HOUDBAARHEID EN OPSLAG VAN DE VOORRAAD

Een lekkere bouillon is zeer gezond en een culinair genot – maar het maken van een eigen bouillon is ook veel werk en vooral tijdrovend. Daarom is het zinvol om meerdere liters tegelijk te produceren. Maar wat als je je bouillon niet kunt eten in een maaltijd? Ze houdt zichzelf een paar dagen zonder problemen in de koelkast. Mocht u ze in deze periode niet kunnen gebruiken, dan zijn er verschillende manieren om ze op te slaan en duurzaam te maken. In dit artikel komt u meer te weten over deze onderwerpen: 

1. houdbaarheidstermijn van bouillon
2. Koel de bouillon goed af
3. Vorstbouillon
4. Verminder bouillon
5. Droge bouillon – maak je eigen bouillonpoeder

1. houdbaarheid van de bouillon

Je moet je bouillon in de koelkast bewaren. Vlees-, gevogelte-, groente- en champignonbouillon kunnen hier zonder problemen 5 tot 7 dagen worden bewaard. Maar wees voorzichtig met vis, mossel- en kreeftenbouillon, die je na 3 tot 5 dagen zou moeten hebben opgebruikt. In de vriezer gaan ze allemaal enkele maanden mee.

2. de bouillon goed te koelen

Je wilt je eigen bouillon maken, maar je bent bang dat hij “omkiept”, zodat je boos wordt? Dit gebeurt wanneer bacteriën in de bouillon terechtkomen – ofwel door een onzuivere pot of door het op smaak brengen met een reeds gebruikte lepel. Bacteriën groeien bijzonder goed in een warme en vochtige omgeving – bouillon is daarom een ideale voedingsbodem. Als de bouillon niet snel genoeg afkoelt of niet op een koele plaats wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich bijzonder snel. Dit kan ook gebeuren als het deksel op de pot staat of het weer heet en vochtig is. Zorg er dus voor dat je pot schoon is en gebruik altijd een ongebruikte lepel voor het kruiden. Je vingers hebben ook geen plaats in de bouillon.

Laat uw bouillon na het koken snel afkoelen met het deksel er schuin op. U kunt de pot ook in koud water zetten. Gebruik ook een metalen pot en klem een metalen troffel tussen de pot en het deksel voor een snellere koeling. Roer uw bouillon niet om tijdens het afkoelen! Zo komt zuurstof die de bacteriële groei bevordert het lichaam binnen. Er kan dus niet veel misgaan bij het zelf maken van de bouillon. .

3. bevriezingsbouillon

Een heldere, magere bouillon is ongeveer 4 tot 6 maanden houdbaar in diepgevroren toestand. Denk voor het bevriezen na over de doeleinden waarvoor u uw bouillon wilt gebruiken. De containers die je nodig hebt om in te vriezen zijn hiervan afhankelijk. Als u uw bouillon wilt drinken, gebruik dan glazen met een inhoud van 400 tot 500 milliliter. Als u een soep wilt koken, heeft u ongeveer 1 tot 2 liter bouillon nodig. Voor sauzen of groentesauzen gebruikt u zeker slechts kleine porties bouillon. Een ijsblokjesvorm is hiervoor zeer geschikt. Het is het beste om containers van glas, metaal of food grade siliconen te gebruiken. Plastic kan weekmakers, BPA of ftalaten bevatten die in uw voedsel aanwezig kunnen zijn.

Als je eenmaal je bijpassende container hebt gevonden, ben je klaar om te decanteren. Voor het decanteren moet uw bouillon licht afgekoeld zijn en niet meer kokend heet. Zorg ervoor dat u de container slechts tot ongeveer driekwart van zijn capaciteit vult, omdat bekend is dat de vloeistof uitzet tijdens het invriezen. Anders gebeurt er een ongelukje in je diepvriezer, en dat willen we niet. U kunt uw bouillon invriezen zodra deze op kamertemperatuur is gekomen. Of je kunt ze een nacht in de koelkast zetten en de volgende dag in de diepvries zetten. Het kan ook voorkomen dat zelfs als u uw bouillon al ontvet is, deze na volledige afkoeling (bijvoorbeeld een nacht in de koelkast) nog steeds een laagje vet op het oppervlak vormt. Dit gebeurt meestal met vette bouillon van rundvlees, eend, lam of varkensvlees. Verwijder deze laag vet voor het invriezen, maar gooi het niet weg. Je kunt het gebruiken als kookvet om steaks, aardappelen of groenten in te bakken. Als u uw bouillon invriest, hoeft u niet elke keer uw eigen bouillon te maken en heeft u altijd een aromatische basis in het diepvriesvak waar de goede voedingsstoffen worden bewaard. Meer hierover kunt u lezen in het artikel INGREDIËNTEN: WAT ZIT ER IN DE BOUILLON?

4. de voorraad te verminderen

Natuurlijk kunt u uw bouillon laten koken en het lang houdbaar maken. De beste manier om dit te doen is het gebruik van klassieke Weckglazen met rubberen ringen en klemmen, want hier kunt u het vacuüm duidelijk controleren. Maar eerst moet het gesteriliseerd worden.

Stap 1: De voorraad verkleinen: Steriliseren.

De hoogste prioriteit bij het koken van de bouillon is absolute steriliteit. Het is niet voldoende om uw wekkerglazen gewoon uit te wassen, zelfs niet in de vaatwasser. U kunt uw glazen en deksels voorzichtig in een grote pot kokend water dompelen en steriliseren. Dit is echter een nogal omslachtige methode. Het is makkelijker in de oven. Steriliseer uw glazen gewoon in de oven op 140 graden gedurende 10 minuten. Kook de rubberen ringen in water met een beetje azijn gedurende ongeveer 3 minuten. Na deze stap is het vooral belangrijk dat de verwijderde ziektekiemen niet terug migreren naar uw gesteriliseerde bril. Vanaf nu hoeft u dus niet meer met uw handen de binnenkant aan te raken, maar werkt u alleen nog maar met schoon kookgerei. Anders was alle moeite tevergeefs.

Tweede stap: de voorraad verkleinen: Glazen vullen

Laten we gaan! En zelfs nu moet je echt hard werken. De glazen rand moet volledig schoon zijn wanneer deze gesloten is. Gebruik daarom bij voorkeur een vultrechter en laat bij het vullen ongeveer 2 cm onder de randruimte staan. Als uw bouillon nog steeds erg heet is, moet u oppassen dat de glazen niet versplinteren. Plaats ze daarom niet direct op het werkoppervlak, maar leg er een met warm water bevochtigde theedoek onder. Sluit nu de glazen zo snel mogelijk.

Stap 3: Kook de bouillon in de bouillon: Wecken

U heeft nu verschillende opties om de eigenlijke bouillon te koken. Als u niet over een automatische conserveringsmachine beschikt, kunt u deze in de pot of in de oven plaatsen.

Als u kiest voor de variant in de pot, kunnen uw glazen erin gestapeld worden, maar mogen ze nooit de bodem van de pot raken. Leg een rooster of theedoek op de bodem van de pot. De toplaag van de glazen moet minstens 2/3 onder water staan. Wanneer u het water vult, zorg er dan voor dat het een temperatuur heeft die vergelijkbaar is met die van uw gebottelde bouillon. Dit voorkomt dat de glazen barsten als gevolg van het temperatuurverschil en vervalst de tijd voor het serveren niet. De kooktijd begint wanneer het water in de pot begint te koken op een laag vuur. Een heldere bouillon moet gedurende 30 minuten op 100 graden worden gekookt. Gebruik indien nodig een thermometer.

Voor de versie in de oven, plaats uw glazen op een theedoek in een diepe bak en vul deze met water voor ongeveer 2 cm. Zet de oven op 180 graden (boven/onderwarmte). Wanneer de bouillon in de glazen begint te borrelen, d.w.z. wanneer er kleine belletjes opstijgen, schakelt u de kachel uit, maar zonder deze te openen. Laat de glazen nog 30 minuten staan.

Het maakt niet uit welke versie van de bouillon je kiest om te koken: Daarna kunt u de glazen op theedoeken laten afkoelen (opnieuw vanwege het gevaar van springen). Controleer of er zich tijdens het afkoelingsproces daadwerkelijk een vacuüm heeft gevormd. Voor Weck potten met rubberen ring, laat de klemmen na afkoeling los, houd de pot bij het glazen deksel vast en til hem licht op. Het deksel moet stevig op het glas zitten, dan werkte alles perfect als je het kookte. Dan etiketteer je het glas en leg je het op de plank.

5. de bouillon drogen – zelf poeder maken

Als u uw bouillon wilt bewaren, kunt u ook zelf gedroogde bouillon maken. Het voordeel: het is gemakkelijk te vervoeren en kan ook worden meegenomen wanneer dat nodig is. Eén ding moet vooraf worden gezegd: de procedure is vrij tijdrovend en u heeft een droger of droger nodig, zoals gebruikt voor het drogen van vlees of fruit. Het is een beetje een inspanning, maar het kan de moeite waard zijn. En zo gaat dat in zijn werk:

1. zodra uw gekookte bouillon is afgekoeld, verwijder dan het overtollige vet dat zich eventueel bovenop de bouillon heeft gevormd.
2. breng de bouillon aan de kook in een grote pan op het fornuis met een gemiddelde temperatuur. Laat het ongeveer 6 uur dik inkoken (de duur is afhankelijk van de hoeveelheid bouillon). U kunt de warmte indien nodig geleidelijk verminderen zodat er niets brandt.
Drie. Nu heb je een soort van brouwpasta. Giet ze in lagen van ongeveer 0,3 mm dik op de met bakpapier beklede droogladen.
Droog de bouillon bij 20,5 graden gedurende 14 tot 24 uur. Uiteindelijk zou het kwetsbaar moeten zijn.
5. Breek de droge bouillon in stukken. Nu kunt u ze fijn malen tot poeder in een blender of koffiemolen.

Een eetlepel van deze gedroogde bouillon maakt ongeveer 240 ml. Waarom u de moeite moet nemen en niet gewoon terugvallen op een instant product uit de supermarkt, leert u in het artikel kwaliteit: wat is de beste bouillon?

 

Wilt u meer weten en een algemeen overzicht krijgen over het onderwerp bouillon? Klik hier om het artikel te lezen :BRÜHE – ALLE MAN KENNISSEN MOETEN – ALLE MAN KENNISSEN

 

 

Bronnen:

Brodo – Marco Canora

Superfood Knochenbrühe – Ariane Resnick

https://www.einkochhelden.de/wissen-rund-um-s-einkochen/wasserbad-schritt-für-schritt-anleitung/

https://feinschmeckerle.de/2013/04/03/bruehe-fond-einfach-einmachen-backofen/

#omaslieveling op Instagram

Post je foto's op Instagram met de link @bonebrox.
Met een beetje geluk kun je een code voor 10 % korting winnen en krijg je een prominente plaats in onze Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-19T11:42:19+02:00