Gratis verzending vanaf 70 €

COLLAGEEN – ALLES WAT U MOET WETEN

Een mooi lichaam, een stralende huid, sterke spieren en gewrichten – het gevoel veel jonger en gezonder te zijn dan het volgens de geboortecohort kan zijn: Wie droomt er niet van? De laatste tijd heeft collageen, een stof die deze eigenschappen zou moeten bevorderen, naam gemaakt.

Maar wat is dit “wondermiddel” collageen precies? Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, en zelfs het meest voorkomende eiwit in het dierenrijk. Collageen is goed voor 6% van het totale lichaamsgewicht van de mens, d.w.z. 3,6 kilogram in een persoon van 60 kilogram, en ongeveer een kwart van het totale eiwitgehalte.

Collageen bepaalt de elasticiteit en de treksterkte van het weefsel door zijn structuur. Zo bevordert het een gladde huid, sterk haar, strakke lichaamscontouren, brengt kracht en snelheid in de sport, houdt het de botten fitter tot op hoge leeftijd. Dus echt een echte duizendpoot voor het lichaam? Laten we eens goed kijken.

In dit artikel komt u meer te weten:

1.   Wat is collageen, waar bestaat het uit?

Collageen is een eiwit. Meer in het bijzonder is collageen het belangrijkste structurele eiwit van het lichaam. Het komt vooral voor in het bindweefsel, werkt als een flexibel schavot en geeft weefsels zoals huid, longen, bloedvaten, kraakbeen, botten, pezen en banden hun elasticiteit, scheurvastheid en drukweerstand. De internationale spelling is “Collageen”.

 

Hoe is collageen gestructureerd?

Eiwitten bestaan uit aminozuren – in collageen zijn het vooral de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline:

 • Glycinegehalte: 33%.
 • Proline inhoud: 12%.
 • Hydroxyproline gehalte: 10%.

Collageen wordt gevormd door bindweefselcellen, de fibroblasten. Ze rijgen meer dan 1000 aminozuren aan elkaar tot zogenaamde alfaketens (polypeptiden). Als er drie van dergelijke alfa-ketens om elkaar gewikkeld zijn, wordt dit een tropocollageen eenheid genoemd.

De alfa-ketens zijn gewikkeld in de vorm van een helix en worden bij elkaar gehouden door waterstofbruggen. De helixstructuur betekent dat een derde van de aminozuren bijzonder klein moet zijn. Aan deze voorwaarde wordt voldaan door glycine, de kleinste van alle aminozuren. Het maakt dus een derde van de aminozuren in collageen uit. De aminozuren proline en hydroxyproline komen ook vaak voor omdat ze het mogelijk maken de alfa-ketens dicht bij elkaar op te slaan.

Als meerdere eenheden tropocollageen dicht bij elkaar in de extracellulaire ruimte worden opgeslagen, worden eerst dunne collageenvezels gevormd en door verdere opslag worden dikkere collageenvezels gevormd. De verbindingen binnen het tropocollageen en tussen de aangrenzende tropocollageenvezels in een collageenvezel maken de vezels sterk, soepel en tegelijkertijd elastisch.

 

Waarom zijn er gegevens over verschillende soorten collageen?

Afhankelijk van de samenstelling van het collageen worden verschillende soorten collageen onderscheiden. Inmiddels zijn er 28 soorten collageen bekend. Collageen type I komt het meest voor bij zoogdieren. De eigenschappen van de afzonderlijke collageensoorten bepalen welke functie zij bijvoorbeeld in de cel of het weefsel aannemen:

 • Collageen type I: in huid, pezen, botten, pezen, botten, dentine, fascia, vaten, interne organen
 • Collageen type II: in kraakbeen, glasachtig ooglichaam
 • Collageen type III: in huid, baarmoeder en bloedvaten
 • collageen type IV: in nierglomeruli, ooglens, basale lamina van epitheel- en endotheelcellen
 • collageen type V: in basale lamina van gladde en gestreepte spiercellen

 

Wat is het verschil tussen collageen, gelatine en collageenhydrolysaat?

Wanneer collageen wordt gekookt, lost de verbinding tussen de drie alfaketens op. Ze zijn dan individueel aanwezig en kunnen geleren. Gelatine is “gekookt collageen”. Het kan ook worden verkregen uit collageen met behulp van zuren of basen.

De oorsprong van het collageen (diersoort en weefsel) en het extractieproces (temperatuur, tijd, pH-waarde) bepalen de lengte van de polypeptideketens en de eigenschappen van de gelatine. Haaiengelatine gedraagt zich anders dan varkensgelatine. Gelatine vormt ook na afkoeling een vers gekookte bottenbouillon.

Als gelatine verder enzymatisch wordt afgebroken, wordt collageenhydrolysaat gevormd. Het is een witachtig poeder dat goed oplost in warme en koude vloeistoffen.

Wat bevordert de vorming van collageen?

Voor de eigen productie van collageen zijn twee componenten nodig: Aminozuren en vitamine C. Het fungeert als cofactor voor de enzymen die collageen aanmaken (Nabzdyk 2018).

Je kent het misschien van de maritieme geschiedenis: Zeelieden verloren hun tanden en haar na een paar maanden op zee. Tandvleesbloedingen gingen gepaard met huidproblemen, spieratrofie en botpijn. Dit zijn de tekenen van scheurbuik, een vitamine C-tekort dat leidt tot een veranderde collageenvorming. Alleen de consumptie van vitamine C-rijke zuurkool heeft de gevreesde zeeziekte een halt toegeroepen.

Als vitamine C ontbreekt, wordt tropocollageen gevormd zonder hydroxyproline. De helixstructuren die gevormd worden uit deze ongewone tropocollagens zijn onstabiel en vallen uiteen bij temperaturen boven de 20°C. De helixstructuren worden dan zonder hydroxyproline gevormd.

Daarom is het vandaag de dag nog steeds waar dat aminozuurrijk voedsel zoals vlees, vis, ei en bottenbouillon gecombineerd moet worden met vitamine-C-rijk voedsel om een optimale collageenvorming mogelijk te maken.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, silicium en antioxidanten, zoals rozenbottels, duindoorn, pompoenzaden of gierst, hebben ook een ondersteunende werking. Ze bevorderen ook de vorming van collageen en vertragen de afbraak ervan.

Wat leidt tot de afbraak van collageen?

Verschillende omgevingsinvloeden en leefstijlfactoren tasten het collageendepot aan: vooral verouderingsprocessen, stress, sterk zonlicht, roken en chronische ziekten.

De collageenproductie vertraagt met het ouder worden. Hierdoor verliest de huid haar stevigheid, worden de botten onstabieler, wordt het haar dunner, wordt het zicht minder soepel en kunnen gewrichtsproblemen optreden. De collageensynthese neemt ook af met afnemend oestrogeengehalte. Hierdoor wordt de huid tijdens de menopauze steeds meer gerimpeld en droog. Chronische ziekten en stress kunnen leiden tot een verhoogde afbraak van collageen.

Hoe u het verlies van collageen op een natuurlijke manier kunt tegengaan, wordt in de volgende hoofdstukken uitgelegd.

 

Wat leidt tot de afbraak van collageen?

Verschillende omgevingsinvloeden en leefstijlfactoren tasten het collageendepot aan: vooral verouderingsprocessen, stress, sterk zonlicht, roken en chronische ziekten.

De collageenproductie vertraagt met het ouder worden. Hierdoor verliest de huid haar stevigheid, worden de botten onstabieler, wordt het haar dunner, wordt het zicht minder soepel en kunnen gewrichtsproblemen optreden. De collageensynthese neemt ook af met afnemend oestrogeengehalte. Hierdoor wordt de huid tijdens de menopauze steeds meer gerimpeld en droog. Chronische ziekten en stress kunnen leiden tot een verhoogde afbraak van collageen.

Hoe u het verlies van collageen op een natuurlijke manier kunt tegengaan, wordt in de volgende hoofdstukken uitgelegd.

 

2.  waar komt collageen voor – en hoe kunt u uw collageenproductie stimuleren?

Als u de collageenreserves van uw lichaam wilt aanvullen, dan moet u specifiek kiezen voor collageenrijk voedsel.

Welke voedingsmiddelen bevatten collageen – en waar is collageen van gemaakt?

Collageen komt vooral voor in de botten, gewrichten en huid van dieren. Vermoedelijk typische collageenbronnen zijn:

 • Merg en zandbotten, kraakbeen, pezen van runderen, varkens, pezen van runderen
 • ossenstaart
 • Varkens- en kippenpoten of enkels
 • varkenshuid (zwoerd), zalmvel, kippenvel en zalmvel
 • gelatine van de huid en de beenderen van varkens, runderen of pluimvee; het wordt gebruikt voor het verdikken van waterrijk voedsel zoals aspic, aspic, aspic, desserts, gombeertjes, enz.
 • Botbouillon van rundvlees, kip, vis en kip
 • Zelden op tafel in Europa, maar populair als gerecht in Azië: kwallen

Collageen is nu beschikbaar als poeder, in capsules, tabletten of drinkampullen. Het collageen is zo bereid dat het goed oplosbaar is in water. Het wordt dan “collageenhydrolysaat”, “collageenhydrolysaat”, “gehydrolyseerd collageen”, “gehydrolyseerde gelatine”, “collageenpeptiden”, “collageenpeptiden” of “collageenpeptiden” genoemd.

 

Is er plantaardig (vegetarisch, veganistisch) collageen?

Collageen wordt alleen door dieren geproduceerd, dus er is geen plantaardig of veganistisch collageen. Welke alternatieven hebben vegetariërs en veganisten, maar ook voor allergielijders die reageren op bijvoorbeeld viscollageen?

 • Kwallencollageen: Aangezien kwallen geen zenuwstelsel hebben en daarom waarschijnlijk pijnloos zijn, worden ze beschouwd als een aanvaardbare bron van collageen in zuiver plantaardige natuurlijke cosmetica.
 • Een collageenachtige stof wordt verkregen uit de zaadhuid van witte lupine (bekend als “collageneer”), die bedoeld is om de collageenproductie in de huid te verhogen en wordt gebruikt in natuurlijke cosmetische producten.
 • Planten die veel aminozuren voor collageenvorming en vitamine C bevatten: Pinda’s, zonnebloempitten, sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, hennepzaad en gistvlokken zijn rijk aan zowel glycine als proline. Combineer ze met voedsel dat bijzonder rijk is aan vitamine C zoals acerolapoeder, rozenbottel (poeder), duindoorn (sap), brandnetelzaad, baobab (poeder) of guave, bij voorkeur in een ontbijtkom, muesli, pap, smoothie, zelfgemaakte mueslirepen of in salades.
 • Ben je een champignon fan? Dan zijn vitale paddenstoelen een andere nuttige bron om de collageenproductie te stimuleren. Vitale paddenstoelen zoals shiitake, chaga, egelbaard en andere paddenstoelen zijn bijzonder rijk aan antioxidanten.

 

Hoe wordt de collageenvorming gestimuleerd?

Hoe je collageen ook opneemt, als bouillon, gelatine, kip met huid of als collageenhydrolysaat: het wordt in kleinere stukjes in het spijsverteringskanaal gesplitst, via de darm in de bloedbaan geabsorbeerd en van daaruit over het hele lichaam verspreid en gebruikt voor de vorming van nieuw collageen in alle bindweefsels. En dit heeft merkbare en zichtbare effecten, bijvoorbeeld een gladdere huid of minder pijn in de gewrichten.

Waarom collageenvorming zo goed werkt, is nog niet duidelijk. Het wordt besproken dat de fragmenten van collageen de fibroblasten het signaal geven dat er een verwonding is opgetreden of dat collageen wordt afgebroken, waardoor ze worden gestimuleerd om collageen te regenereren (Watanabe-Kamiyama 2010; Yazaki 2017).

 

3.   Welk effect heeft collageen op de huid, het haar en als anti-aging agent?

Een mollige huid wordt gekenmerkt door veel collageen en een hoog watergehalte. Bij toenemende leeftijd en bij een laag oestrogeengehalte neemt de productie van collageen af – en daarmee ook de elasticiteit en veerkracht van het gezicht en de hoofdhuid. Rimpels, rimpels, uitgesproken lijnen in het gezicht en dunner haar zijn het resultaat.

Het idee stelt zichzelf voor om huidverstevigende collageen te vervangen: van buiten door cosmetica of van binnen door voedsel of voedingssupplementen – als alternatief voor Botox, rimpelbehandeling met eigen vet, chirurgisch tillen of ultrasound behandelingen.

Sinds het midden van de jaren 1950 zijn er anti-verouderingscrèmes met rundercollageen, nu ook collageen bevattende gezichtsmaskers, serums, hydrogelen, handcrèmes, oogmaskers en oogbeschermers tegen donkere kringen en wallen onder de ogen en nog veel meer. Het effect is voornamelijk gebaseerd op het feit dat het collageen een waterbindende laag vormt op de huid en de huid er daardoor jonger en steviger uitziet.

Plantaardige collageen alternatieven voor huidversteviging zijn hyaluronzuur uit tarwe, een collageenachtige actieve stof uit de zaadhuid van lupine, soja-eiwit, amandelolie of amla-olie. Zeecollageen van kwallen wordt ook gebruikt in natuurlijke cosmetica. Door zijn structuur zou het nog meer water binden dan collageen van gewervelde dieren.

Cosmetische producten worden gekenmerkt door het feit dat hun actieve bestanddelen in de bovenste lagen van de huid achterblijven. Alles wat dieper doordringt, wordt beschouwd als een geneesmiddel. In dit opzicht is collageen voor de huidverzorging eerder een oppervlakteversiering, die vooral wordt bereikt door vocht aan de huid te binden. Het grotere anti-aging effect ligt in de absorptie van collageen en het stimuleren van de eigen collageenvorming in het lichaam.

Klinische studies naar de orale absorptie van collageenhydrolysaten met een dagelijkse dosis van 2,5 tot 10 gram collageenhydrolysaten gedurende vier tot 24 weken hebben een merkbare verbetering van de wondgenezing, de collageendichtheid, de rimpels, de elasticiteit van de huid en het vocht in de huid aangetoond. Tot acht weken na de laatste inname kan een aanzienlijk hogere hoeveelheid collageen in de huid worden gevonden (Choi 2019; Proksch 2014).

Toekomstige studies moeten duidelijk maken of collageen ook een gunstige invloed kan hebben op huidbarrièreziekten zoals neurodermitis.

Trouwens: Als je met lichttherapie de collageenvorming wilt stimuleren, heb je natuurlijk voldoende aminozuren en vitamine C in je dieet nodig om ervoor te zorgen dat de opbouw succesvol is.

Collageen speelt ook een belangrijke rol voor het haar. Dunner wordend haar of haarverlies kan verschillende redenen hebben. Als het te wijten is aan een verminderde collageenvorming van de hoofdhuid, dan kan de toename van de collageensynthese weer zorgen voor krachtiger haar. Collageen uit voedsel leidt waarschijnlijk tot mooier haar dan collageenshampoos, die alleen aan de oppervlakte werken en snel weer worden uitgewassen.

4.   Welk effect heeft collageen op gewrichten, banden, pezen en botten?

Soms, als de dingen slecht worden, doen ze pijn, scheuren of breken ze: gewrichten, banden, pezen en botten. Inmiddels is bekend geworden dat collageen het spier- en skeletstelsel efficiënt, flexibel en veerkrachtig lijkt te zijn.

Sporters met zware gewrichtsbelastingen, zoals langeafstandlopers en gewichtheffers, of mensen met artritis, artrose, reuma, kniepijn, gewrichtspijn, gescheurde banden, botbreuken, osteoporose, rugpijn of hernia’s, nemen daarom hun toevlucht tot collageen. Het gebruik van collageen is ook bekend voor de preventie of behandeling van spierpijn, na meniscusoperaties, bij revalidatie na kruisbandoperaties of met implantaten.

Maar is er ook bewijs van effectiviteit? Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.

 

Artrose

Artrose is een chronische degeneratieve gewrichtsveranderingen veroorzaakt door kraakbeenafbraak, meestal geassocieerd met pijn en functionele beperkingen. Een vergelijking van verschillende voedingssupplementen toont aan dat het gebruik van collageenhydrolysaat op korte termijn een grote en klinisch significante vermindering van de pijn oplevert. Intact type II collageen vermindert de pijn op middellange termijn aanzienlijk (Liu 2018).

 

Botten en botten en osteoporose

Als de botvorming wordt verstoord of als het verlies van botmassa begint, kunnen ziekten zoals rachitis of osteoporose optreden.

Dierstudies tonen aan dat collageen uit voedsel wordt opgenomen in het botweefsel. Ook is aangetoond dat botresorptie kan worden verminderd door collageen uit de voeding. Collageenhydrolysaat versnelt ook de genezing van botbreuken.

Klinische studies tonen ook positieve effecten bij mensen aan. De tot nu toe uitgevoerde studies zijn echter meestal uitgevoerd in combinatie met collageen met calcium en/of vitamine D, zodat het individuele aandeel van collageen in de positieve effecten niet precies kan worden bepaald. Omdat de botmassa bij ouderdom ook afhankelijk is van de botmassa die in de kindertijd is opgebouwd, werd de invloed van collageen in de kindervoeding onderzocht. Daarom verbetert de absorptie van collageen de botstructuur bij kinderen, onafhankelijk van de toediening van calcium (Daneault 2017).

In het algemeen suggereren de onderzoeksresultaten dat de absorptie van collageen of gelatine het kraakbeen, de gewrichten, de botten, de pezen en de ligamenten versterkt, waardoor het risico op letsel en pijn afneemt. Collageen speelt ook een rol bij een goede wondgenezing en dus een snellere regeneratie van verwondingen.
 

5.   Welk effect heeft collageen op het bindweefsel, cellulitis en tijdens de zwangerschap?

De sinaasappelschil, het spook van de cellulitis, teistert veel vrouwen op de buik, benen of de bodem. Sterke belasting van het bindweefsel door gewichtsfluctuaties, snelle groei en gewichtstoename tijdens de puberteit of zwangerschap laten ook hun sporen achter op de huid als striae.

Bij erfelijke bindweefselzwakte of als de collageenvezels in het bindweefsel beschadigd zijn door hormonen of rekken, ontstaan de karakteristieke golven, deuken en strepen. Spataderen of spataderen komen er ook bij. Als de oestrogeenproductie bij vrouwen tijdens de menopauze afneemt, wordt er blijkbaar minder collageen gevormd in het onderhuidse bindweefsel. Als gevolg daarvan komt het onderhuidse vetweefsel naar boven en leidt het tot een golvend huidoppervlak.

Cellulitis en striae worden niet als behandelbaar beschouwd. Om dit te voorkomen, worden voldoende wateropname, fysieke training, afwisselend douchen, het vermijden van vasoconstrictief roken, het aanbrengen van crème op gestresste huidzones bij zwangere vrouwen en het handhaven van het normale gewicht aanbevolen. Maar kan een vrouw echt niets doen als haar huid al heeft geleden?

De onderzoeksresultaten over de inname van collageen bij cellulitis geven hoop. Want bij matige cellulitis leidt 2,5 gram collageenhydrolysaat per dag, genomen over een periode van zes maanden, tot een verbetering van cellulitis en huiddichtheid in vergelijking met een controlegroep zonder collageen (Schunck 2015). Naast het activeren van massages, lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding, kan de gerichte opname van collageen, bijvoorbeeld in de vorm van poeder of bouillon, misschien ook het uiterlijk van cellulitis verbeteren. Het is het proberen waard.

 

6.   Welk effect heeft collageen in de darm?

Momenteel wordt geschat dat ongeveer een kwart van de bevolking in geïndustrialiseerde landen spijsverteringsstoornissen heeft die hen treffen. Ze manifesteren zich met winderigheid, krampen, diarree, constipatie. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door leefstijlgebonden intoleranties tegen bepaalde voedingsmiddelen zoals lactose of gluteneiwit uit granen, overmaat aan fructose, het lekkende darmsyndroom en veranderingen in de darmflora. Maar ook chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, auto-immuunziekten zoals coeliakie of het prikkelbare darmsyndroom, waarvan de oorzaak nog niet volledig is opgehelderd, kunnen massale darmklachten veroorzaken.

Veel van deze darmklachten hebben met elkaar gemeen dat de dunne darmcellen en het darmslijmvlies beschadigd zijn. Collageen en hyaluronzuur helpen om de darm weer “af te sluiten” en het herstel van de darmcellen en het beschermende darmslijmvlies te bevorderen. Met name glycine, het belangrijkste bestanddeel van collageen, lijkt een beschermende werking te hebben op de maag en darmen (Samonina 2000; Razak 2017).

Daarom is een goede botbouillon zo heilzaam bij diarree en buikpijn: het levert veel collageen op, verlicht pijn en krampen met warmte en vult de vochtreserves voor diarree aan.

 

7.   waar speelt collageen nog een rol?

Bij zoogdieren vormt collageen van het type I de meerderheid van het collageen in het lichaam en komt het ook voor in de bloedvaten. Een goede aanvoer van collageen houdt de vaten elastisch en voorkomt zo hart- en vaatziekten.

Collageen is belangrijk voor een goede wondgenezing. Daarom is een bijzonder goede behandeling na een tandverwijdering of een tandoperatie nuttig. Af en toe gebruikt de tandarts ook collageenkegels voor het trekken van tanden. Ze worden in de wond ingebracht, ondersteunen de wondgenezing, helpen het bloeden te stoppen en beschermen de wond tegen voedselresten en bacteriën. Collageen kegels resorberen in een paar weken en worden gebruikt voor tandheelkundige implantaten, het verwijderen van wijsheidstanden of na een biopsie.

Een goede bouillon, die veel collageen bevat, is een goede maaltijd, vooral na een tandoperatie: het is gemakkelijk te eten, vult het vochtverlies op en bevordert de wondgenezing met het ingeperkte collageen.

En hier is een goede slaaptip: collageen is zeer rijk aan glycine. Glycine lijkt de slaapkwaliteit te verbeteren, zodat mensen beter in slaap vallen en meer rustgevende diepe slaapfasen hebben. De volgende dag ben je beter geregenereerd – zo wordt gezegd – en dus alerter en geconcentreerder. Dit werkt ook als u collageen neemt voor het ontbijt of tijdens de dag, omdat glycine niet leidt tot vermoeidheid overdag. Daarom zijn collageen of een goede bouillon echte “biohacking” geheime tips voor top mentale prestaties en iedereen die weer goed wil slapen (Bannai 2012).

 

 

8.   collageen zeer praktisch: waar te kopen, hoe te absorberen, hoe te doseren, welke recepten?

Nu wil je aan de slag en collageen kopen? Afhankelijk van of u het als cosmetica of als onderdeel van uw dieet gebruikt, vindt u het in apotheken, online winkels, natuurvoedingswinkels, drogisterijen of parfumerieën. Vergeet niet dat collageen in de botten zit en dat je bij de slager van je keuze bot kunt krijgen voor een botbouillon. Het geeft je veel collageen. Als u uw eigen bouillon niet wilt koken, kunt u deze natuurlijk ook kopen.

Let bij alle producten op een goede kwaliteit: Oorsprong, zuiverheid, biologische kwaliteit, indien mogelijk van grazende dieren en niet van de massale veehouderij! Smaak en effect maken het verschil.

Als u collageen intern wilt innemen, zijn er verschillende vloeibare producten: Botbouillon, collageendrankjes, schoten, druppels, ampullen drinken. Poeder (collageenhydrolysaat), capsules, pillen of tabletten zijn in vaste vorm verkrijgbaar als voedingssupplement.

De aanbevolen dagelijkse inname is ca. 2 gram als minimum en ca. 10 gram collageen als maximum dagelijkse portie.

Recepten waarin collageenpoeder wordt gemengd in dranken of voedsel zijn momenteel populair. Omdat gehydrolyseerd collageen wateroplosbaar en smaakloos is, kan één eetlepel gemakkelijk worden gemengd met koffie, soepen, smoothies en muesli’s, kommen of pap. Collageen is ook een goede texturizer en geeft warme vloeistoffen een speciale romigheid. Dit past goed bij kogelvrije koffie en is geschikt voor sauzen en sommige desserts. Ook een collageen matcha latte, een kurkuma collageen latte of een warme chocolademelk met één eetlepel collageen per portie zijn innovatieve manieren om van collageen te genieten. Klassiekers zijn aspic, panna cotta of gelatinegelei.

Wist je dat? – Er is zelfs een collageen mousserende wijn. De Beauty Secco zou een wellness- en schoonheidservaring in één moeten zijn. Welnu, dan prosit, op je gezondheid!

Hoe snel werkt collageen? Volgens de ervaringen uit studies en onderzoeken kunt u een eerste merkbaar effect verwachten op de huid na ongeveer twee weken en op de gewrichten na ongeveer twee maanden met een dagelijkse inname van hoogwaardig collageen.

Wanneer moet je collageen nemen? Dat hangt er alleen van af wanneer het je het beste uitkomt. De meeste mensen beginnen het ontbijt met de toevoeging van een warm drankje, smoothies of muesli, sommigen nemen collageen na een trainingssessie in de middag of avond.

In plaats van of in aanvulling op orale inname, kunt u collageen van buitenaf gebruiken. U vindt er veel producten, waarvan de meeste gemarkeerd zijn met “collageen”, als verzorgingsproducten of cosmetica. Er zijn ampullen, crèmes, gels, serum, maar ook gezichtsmaskers, rollers, oogbeschermers die collageen bevatten. Maar het grotere effect komt niet van externe verzorgingsproducten, maar van interne absorptie.

 

9.   kwaliteit – of: Wat is goed collageen?

Collageen is een dierlijk product en wordt anders behandeld in het productieproces. Een hoogwaardig collageen is afkomstig van dieren die volgens biologische normen worden gehouden en gevoederd, nog beter is het grazen met vee, varkens en kippen.

Als het collageen niet voorzichtig wordt verwerkt, kan er een onaangename smaak of geur ontstaan. Het is ook waarschijnlijk dat het effect niet zo goed is als dat van een hoogwaardig verwerkt collageen.

Het is ook belangrijk dat er geen additieven of vulstoffen zoals suiker worden gebruikt.

Op basis van deze criteria (biologisch, begrazing, geen additieven, zachte verwerking) kan meestal snel een geschikt product worden gevonden.

Collageen, dat als poeder of vloeibaar collageen wordt geabsorbeerd, moet worden gehydrolyseerd voor een betere absorptie. In combinatie met hyaluronzuur en vitamine C wordt de collageensynthese extra ondersteund. Als er aroma’s worden gebruikt, wat eerder spreekt van een lagere kwaliteit, zijn natuurlijke aroma’s beter dan synthetische.

Voor cosmetische producten en tabletverpakking wordt collageen meestal bereid uit eetbare gelatine. Dit is een probleem voor natuurlijke cosmetische producten, die vrij moeten zijn van dierlijke ingrediënten, omdat plantaardig collageen niet bestaat. Als “anti-aging van de natuur”, “groene anti-aging” of “bio-tensor” wordt vaak collageen van pijnbestendige kwallen gebruikt. De benaming is dan “zeecollageen” of “oceanisch collageen”.

 

10.collageen: Zijn er bijwerkingen?

Collageen is een eiwit. In zeldzame gevallen kunnen eiwitten allergieën veroorzaken. Hoe meer het van dieren verkregen collageen lijkt op menselijk collageen, hoe lager het risico. Daarom zijn kip, rundvlees of varken betere bronnen van collageen dan collageen uit vis of kwallen. Goed om te weten: Collageenhydrolysaten zijn zo fijnmazig dat ze bij consumptie nauwelijks allergisch kunnen zijn.

Allergische reacties treden meestal niet op na consumptie maar na cosmetische of chirurgische behandelingen, zoals het gebruik van collageen als huidvuller of het gebruik van materiaal dat rundercollageen bevat tijdens oogchirurgie (Mullins 1996). Collageenhydrolysaten in haarconditioners kunnen huiduitslag veroorzaken, vooral bij mensen met neurodermitis (Niinimäki 1998).

U kunt zich afvragen of collageen gezond is en of het zinvol is om het in te nemen. Collageen is een natuurlijk voorkomend eiwit. Als je het bijzonder natuurlijk en origineel vindt, dan is een botbouillon, die veel collageen bevat, er het meest geschikt voor. Onze voorouders aten het voor de tijd en versterkten zich ermee.

In het moderne leven verkorten we vaak de bereidingstijden (een goede bouillon kan tot 18 uur sudderen) of zoeken we naar geconcentreerde vormen van absorptie zoals poeder, tabletten en capsules. In termen van effect en neveneffect hangt hier veel af van de kwaliteit van de grondstoffen en de kwaliteit van de verwerking. In het algemeen moet u zich altijd aan de aanbevolen hoeveelheden houden om bijwerkingen te voorkomen.

Eerdere onderzoeksresultaten en ervaringen met een inname van maximaal 10 gram collageen per dag tonen aan dat dit veilig is en zonder bijwerkingen (Daneault 2017; Choi 2019).

 

 

 

Literatuur

 • Bannai, M., et al. 2012. New Therapeutic Strategy for Amino Acid Medicine: Glycine Improves the Quality of Sleep. Pharmacol Sci 118, 145 – 148
 • Bannai, M., et al. 2012. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. FrontiersinNeurology | SleepandChronobiology 3:Article61
 • Choi, F.D., et al. 2019. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol.18(1):9-16
 • Daneault, A., et al. 2017. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr.57(9):1922-1937
 • Darnell, J., et al. 1986. Molecular Cell Biology. Scientific American Books
 • Faller, A., et al. 2008. Der Körper des Menschen. Thieme-Verlag, 15. Auflage
 • Liu, X. 2016. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med.52(3):167-175
 • Mullins, R.J., et al.1996. Allergic reactions to oral, surgical and topical bovine collagen. Anaphylactic risk for surgeons. Aust NZJ Ophthalmol 24:257-260
 • Nabzdyk, C.S., et al. 2018. Vitamin C in the critically ill – indications and controversies. World J Crit Care Med.7(5):52-61
 • Niinimäki A., et al. 1998. Contact urticaria from protein hydrolysates in hair conditioners. Allergy. 53(11):1078-1082
 • Proksch, E., et al. 2014. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol.27(3):113-119
 • Razak, M.A., et al. 2017.Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2017, Article ID 1716701, 8 pages, http://dx.doi.org/10.1155/2017/1716701Samonina, G. et al. 2000. Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides. 7(1):69–73
 • Samonina, G., et al. 2000. Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides. Pathophysiology 7:69–73
 • Schaal, S., et al. 2016. Der Mensch in Zahlen. Springer-Spektrum-Verlag
 • Schunck, M., et al. 2015. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 18(12):1340-1348
 • Watanabe-Kamiyama, M., et al. 2010. Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats. J Agric Food Chem.58(2):835-841
 • Yazaki, M., et al. 2017. Oral Ingestion of Collagen Hydrolysate Leads to the Transportation of Highly Concentrated Gly-Pro-Hyp and Its Hydrolyzed Form of Pro-Hyp into the Bloodstream and Skin. J Agric Food Chem.65(11):2315-2322

 

#omaslieveling op Instagram

Post je foto's op Instagram met de link @bonebrox.
Met een beetje geluk kun je een code voor 10 % korting winnen en krijg je een prominente plaats in onze Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-18T15:27:45+02:00